Suomessa polkujuoksukilpailuja järjestetään ympäri maata, joten mukaan kilpailemaan pääsee vaivattomasti. Kilpailuja järjestetään myös kaikkina vuodenaikoina. Eri paikat ja ajankohdat tuovat vaihtelua kilpailemiseen kokeneellekin polkujuoksijalle. Monet kilpailutapahtumat tarjoavat eri pituisia matkoja aina pitkistä ja vaativista useamman päivän ja satojen kilometrien reiteistä, lapsille suunnattuihin parin kilometrin matkoihin. Pääasiassa kilpailuissa on aikuisille polkujuoksijoille vaihtoehtoina lyhyempi noin kymmenen kilometrin matka sekä yksi tai useampi pidempi matka. Matkojen pituudet eivät polkujuoksukilpailuissa ole vakiintuneet keskenään, koska eri alueet ja maastot tarjoavat mahdollisuuksia eri mittaisten matkojen suorittamiseen.

Kilpailujen eri muodot

Kilpailuissa matkojen pituuksien lisäksi vaihtelevat maastojen muodot ja näin ollen myös matkan vaativuus. Saman pituisetkaan matkaan eivät välttämättä ole juoksijan näkökulmasta yhtälaisia. Korkeuserot ja polkujen kivikkoIsuus vaikuttavat paljon siihen, minkälainen juoksukokemuksesta tulee. Näin ollen tulosten vertaaminenkaan eri kilpailujen välillä ei ole kannattavaa.

Suurin osa polkujuoksukilpailuista on niin kutsuttuja yhden etapin kilpailuja, mutta kilpailuvaihtoehdoista löytyy myös pidempiä useamman etapin kilpailuja. Yhden etapin kilpailuissa tukipisteitä pysähtymistä ja juomista varten on noin 5 – 10 kilometrin välein ja näissä kilpailuissa pysähtymiseen käytetty aika lasketaan mukaan kilpailun suorittamisaikaan.

Useamman etapin, eli useamman päivän kilpailuista, löytyy tukipisteiden lisäksi etappeja, joilla kilpailijat lepäävät pidemmän aikaa. Monissa useamman etapin kilpailuissa järjestävä osapuoli tarjoaa etapilla täyden huoltomahdollisuuden ja fasiliteetit levähtämistä varten, mutta osassa kilpailuista juoksijan on kuljetettava varustusta mukanaan koko matkan ajan. Pakolliseen varustukseen kuuluu pidemmissä kilpailuissa ravinnon lisäksi muun muassa makuupussi ja kompassi. Turvallisuuden takaamiseksi kilpailijoita vaaditaan usein kuljettamaan mukanaan myös hätärakettia. Hätärakettia voidaan tarvittaessa käyttää, jos kilpailija täytyy evakuoida kesken matkan. Ensiaputarvikkeet ja vesi tarjotaan sen sijaan lähtökohtaisesti aina kilpailua järjestävän tahon toimesta.

Polkujuoksukilpailut ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti. Erityisesti pidempien matkojen ja useampia päiviä kestävien kilpailujen suosio on kasvussa. Pidemmissä kilpailuissa yhden etapin pituus saattaa olla jopa huimat 90 kilometriä. Kilpailemaan haluavan kannattaakin aloittaa ensin lyhyemmistä ja vain yhden etapin mittaisista matkoista. Kun kokemusta ja kilometrejä karttuu, voi hyvällä varmuudella siirtyä pidempiin ja vaativimpiin matkoihin. Kokeneempaa juoksijaa houkuttelee puolestaan monen etapin ultramatkat. Vaihtelevat matkat ja maastot tarjoavat virikkeitä ja haasteita joka tasoiselle kilpailijalle.