Montaa polkujuoksusta haaveilevaa tai sitä jo harrastavaa houkuttelee todennäköisesti sen tarjoamat monipuoliset ja vaihtelevat maastot. Polkujuoksussa itseänsä on helppo haastaa ja reittejä sovittaa oman tason mukaiseksi. Mikäli olet harkinnut polkujuoksun aloittamista, löydät tästä artikkelista parhaat vinkit liikkeelle lähtemiseen.

Koska polkujuoksu kannattaa aloittaa?

Polkujuoksu kannattaa tietenkin aloittaa milloin tahansa, mutta erityisen hyvin aloittamiseen soveltuu talviaika ja lumiset maastot. Lumiset polut ovat usein hieman pehmeämpiä ja tasaisempia. Juokseminen niillä on helpompaa ja näin alottelijakin pääsee turvallisemmin alkuun. Lumisella polulla kaatuminenkaan harvoin sattuu yhtä paljon kuin kivikkoiseen tai hyvin oksaiseen maastoon kompastuminen. Talvella aloittaessa kannattaa kuitenkin huomioida aina maaston liukkaus ja lumen pehmyys. Liukas tai jalan alla periksi antava kinos ei ole yhtään sen turvallisempi kuin lumettomat polut. Polkujuoksun aloittamiseen soveltuu kuitenkin mikä tahansa vuoden aika, kunhan aloittaminen tapahtuu riittävän helpossa, tutussa ja turvallisessa maastossa.

Mitä polkujuoksun aloittamiseen tarvitsee?

Polkujuoksijalle ensiarvoisen tärkeää on kunnollisten kenkien löytäminen. Polkujuoksun voi hyvin aloittaa tavallisilla juoksukengillä, mutta moni polkujuoksija huomaa pian kaipaavansa paksumpaa pohjaa ja parempaa pitoa kenkiin. Polkujuoksuun onkin saatavilla lajiin suunniteltuja kenkiä, joihin panostaminen maksaa monille nopeasti itsensä takaisin. Kenkien lisäksi muu varustus ja vaatetus kannattaa sovittaa kelin mukaan. Vaatetus ei saisi hankaloittaa liikkumista ja mitä huomaamattomalta ja kevyemmältä varusteet tuntuvat päällä, sitä parempi niissä on yleensä liikkua. Moni juoksija luottaa kompressiotuotteisiin ja saa niistä apua erityisesti polkujuoksun tuomiin tärähtelyihin. Kompressiotuotteita on saatavilla ainakin housujen, sukkien ja hihojen muodossa. Niiden käyttö on kuitenkin makuasia, eivätkä kaikki koe hyötyvänsä kompressiovaatetuksen käytöstä.

Jos harkitset polkujuoksun aloittamista, kannattaa ensimmäiseksi käydä tutustumassa lajiin omassa lähimaastossa. Mikäli kaapista löytyy tavalliset juoksukengät ja juoksemiseen sopiva vaatetus, pääsee niillä hyvin alkuun myös polkujuoksussa. Juoksemalla enemmän ja erilaisissa sääolosuhteissa ja maastoissa, huomaa parhaiten minkälaisia vaatteita, kenkiä ja varustusta kaipaa oman juoksemisen tueksi. Varustukseen liittyen voi hyvin kysyä neuvoa myös kokeneemmilta polkujuoksijoilta. Heiltä saat nopeasti vinkit kokeilemisen arvoisista tuotteista, joita voit soveltaa omassa polkujuoksussa.