Polkujuoksussa suunnataan metsään, vaihteleviin maastoihin. Kovien alustojen sijaan juoksijoita houkuttelee pehmeämmät juoksualustat ja vaihtelevat maastot. Reittejä on niin monia kuin lähistöltä löytyy polkujakin. Polkujuoksureitti kannattaa suunnitella aina etukäteen, mikäli vain mahdollista. Kun reitti on suunniteltu etukäteen, sinun ei tarvitse käyttää energiaa sen miettimiseen juostessa. Erityisesti aloittelevien juoksijoiden kannattaa hyödyntää tuttuja reittejä ja maastoja. Kun polkujuoksutekniikka on paremmin hallussa, voi lähteä kokeilmaan uusia ja vaativampiakin reittejä.

Apua suunnitteluun ja suunnistamiseen

Polkujuoksureittiä suunnitellessa kannattaa hyödyntää Internetistä löytyviä sähköisiä karttapalveluita. Moniin karttapalveluihin sisältyy myös työkaluja, joiden avulla pystyy reitin piirtämään valmiiksi kartalle ja tulostamaan itselleen mukaan. Tämän avulla reitti on myös esimerkiksi helppo jakaa muille juoksijoille, jos tarkoituksena on lähteä juoksemaan ryhmässä. Helpoin ja ympäristöystävällisin valinta reitiksi on omaa kotia läheltä löytyvät metsät ja niiden polut. Suomessa metsiä löytyy onneksi lähes kaikkialta, eikä polkujuokseminen vaadi ylläpidettyä pururataa.

Suunnittelun ja suunnistamisen helpottamiseksi teknologiasta kiinnostuneet voivat hyödyntää myös erilaisia rannetietokoneita. Moniin rannetietokoneista pystyy latamaan etukäteen suunniteleman reittinsä. Reittiä ja omaa etenemistä pystyy seuramaan rannetietokoneesta koko juoksun ajan. Täysin tuntemattomiin metsiin ei kuitenkaan kannata suunnata vain rannetietokoneen turvin vaan mukaan kannattaa varata myös tulostettu kartta.

Reittien suunnittelussa voi hyödyntää myös polkujuoksutapahtumien reittejä. Monet tapahtumat lataavat reitit tapahtuman nettisivuilla, minkä avulla niitä pystyy hyödyntämään kuka tahansa. Vastaavasti myös metsähallituksen ylläpitämät luontopolut sopivat hyvin polkujuoksuun. Metsähallitus ylläpitää Suomessa yhteensä yli 7000 kilometriä merkittyjä luontoreittejä. Aloittelijalle luonto polku on oiva valinta, mikäli sellainen lähimaastosta löytyy.

Polkujuoksua suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon myös sääolosuhteet. Erityisesti lämpötila, sademäärä ja maa-alueiden varoitukset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin etukäteen. Sääolosuhteet huomioimalla pystyy sovittamaan vaatetuksen ja muun varustuksen juuri tilanteeseen sopivaksi.

Polkujuoksun avulla oman lähiympäristön metsiin ja maastoihin pääsee tutustumaan helposti samalla kun kunto kasvaa. Polkujuoksussa maisemat vaihtuvat tiuhaan ja kyllästymisen välttää suunnittelemalla reitit etukäteen vaihteleviksi ja riittävän monipuolisiksi. Tutkimalla uusia reittejä ja alueita polkujuoksun avulla, voi löytää myös uudelleen käymisen arvoisia luontokohteita ja paikkoja.