Polkujuoksussa oikea tekniikka on tärkeä osa-alue. Taloudellisen ja hyvän tekniikan löytäminen vaatii aikaa ja monia juoksukertoja. Juoksemisen pitäisi tuntua rennolta, olla taloudellista ja sitä pitäisi samalla pystyä sovittamaan vaihteleviin maanmuotoihin.

Aloittelevan juoksijan kannattaa suunnata helppoihin ja mahdollisimman tasaisiin maastoihin. Ne soveltuvat pidempään harrasteneellekin hyväksi ympäristöksi tekniikan kehittämiseksi. Ensimmäisillä juoksukerroilla joutuu askelten paikkoihin ja vaihtelevaan maastoon keskittymään enemmän, milloin juoksusta häviää rentous ja taloudellisuus. Tämän saa vältettyä, kun valitsee helpomman maaston aloittamiselle ja tekniikan kehittämiselle. Vaativampaan maastoon kannattaa edetä vasta kun tekniikka on hallussa helpommilla poluilla. Esittelemme seuraavaksi kaksi vinkkiä, kuinka voit lähteä kehittämään polkujuoksutekniikkaasi.

Ota oppia muilta ja keskity mäissä

Muiden juoksijoiden tekniikan tarkastelu ja havainnoiminen on avain asemassa erityisesti aloittelevilla polkujuoksijoilla, mutta myös pidempään harrastaneilla. Juoksulinjojen ja askelten paikkojen löytäminen vie aikaa ja energiaa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaakin juosta kokeneemman polkujuoksijan perässä ja seurata hänen juoksulinjaansa. Seuraamalla edellä juoksevan linjoja, pystyt matkimaan hänen askeliaan ja pitämään samalla oman juoksusi rennompana. Havainnoimalla kokeneemman juoksijan valintoja kehität myös omaa silmääsi juoksulinjojen valintaa varten. Mikäli omista ystävistä tai tutuista ei löydy polkujuoksijoita, kannattaa lähteä mukaan polkujuoksutapahtumiin. Tapahtumista löydät varmasti kokeneempia juoksijoita, joiden juoksuista saada vinkkiä ja ryhmässä juoksemisesta saat myös lisäboostia omaan juoksemiseen. Vauhtia on ryhmässä juostessa helpompi pitää yllä.

Polkujuoksijalle tyypilliset maastot saattavat olla hyvinkin mäkisiä. Ylä- ja alamäkiin on kumpaankin omat tekniikkansa sovellettavaksi. Ylämäissä kannattaa tekniikka pitää mahdollisimman normaalina ja tarvittaessa vain lyhentää askeleen pituutta. Askeleen pituuden lyhentäminen tulee usein kyseeseen, jos mäki on todella jyrkkä. Lyhyemmällä askeleella kuluttaa vähemmän energiaa. Alamäissä haasteena on puolestaan askeleen tuoma tärähdys, jota kannattaa yrittää pehmentää mahdollisimman paljon. Kuten ylämäissäkin, kannattaa alamäissä pitää askel mahdollisimman lyhyenä ja tuoda painopistettä hieman taaksepäin.

Tekniikka kehittyy ajan kanssa ja sen suhteen kannattaa olla kärsivällinen. Pienillä korjauksilla ja muutoksilla saa paljon aikaan. Kun uuden asian sisäistää osaksi omaa tekniikkaa, alkaa juoksu kehittyä hiljalleen paremmaksi. Paremmalla tekniikalla juokseminenkin tuntuu paremmalta.